21 lutego w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych młodzi kucharze rozpoczęli rywalizację drużynową w konkursie o tytuł Master Teamu Powiatu Bieszczadzkiego. W ciągu dwóch tygodni drużyny z bieszczadzkich szkół przygotowywały fantazyjne dania, oceniane później przez profesjonalistów. Zapraszamy do relacji z tego wydarzenia i galerii zdjęć autorstwa p. Mariana Mazurkiewicza.
I etap konkursu, „Zdrowo – kolorowo”, polegał na przygotowaniu przystawki, tydzień później zaś zespoły miały za zadanie przygotować danie główne pod hasłem „Skrzydełko czy nóżka”. Ostatni etap, a zarazem finał konkursu, rozegrał się 7 marca. Młodzież miała za zadanie wykonać „Wiosenne marzenie”, czyli deser inspirowany nadchodzącą właśnie porą roku. Każdemu etapowi pilnie przyglądał się profesjonalny zespół oceniający: Sławomir Młynarczyk i Piotr Porada z Hotelu „Arłamów” oraz komitet organizacyjny w składzie: Agata Czysty, Ewa Barzycka, Wioletta Wielgosz i Monika Woźniak.
W konkursie wzięło udział siedem drużyn z powiatów bieszczadzkiego i leskiego: Zespół Szkół z Lutowisk, Szkoła Podstawowa im. I. Łukasiewicza z Czarnej, Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno-Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych, Szkoła Podstawowa nr 1 im. M. Kopernika i Szkoła Podstawowa nr 2 im. T. Kościuszki z Ustrzyk Dolnych, Szkoła Podstawowa im. J. Blizińskiego w Bóbrce i Szkoła Podstawowa im. Ks. F. Stopy w Myczkowie. Podczas każdego etapu drużyny zdobywały punkty za smak, jakość i staranność wykonanych potraw. Najwyższą liczbę punktów otrzymała reprezentacja Szkoły Podstawowej nr 1 im. M. Kopernika z Ustrzyk Dolnych, która wystąpiła w składzie: Martyna Doktor, Julia Franczak i Zuzanna Selwa.
Uczniowie otrzymali statuetkę oraz cenne nagrody rzeczowe ufundowane przez partnera honorowego – Starostwo Powiatu Bieszczadzkiego, a także jednodniowy rekreacyjny pobyt w ośrodku należącym do partnera konkursu, czyli Hotelu „Arłamów”. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów: PGE S.A. Oddział Zespół Elektrowni Wodnych Solina – Myczkowce, Akademię Umiejętności Eurocash, Delikatesy Centrum w Ustrzykach Dolnych, Delikatesy Centrum w Czarnej, Delikatesy Centrum w Lutowiskach, Firmę Ubezpieczeniową ,,Rodis", Biuro Podróży ,,Eko-Karpaty", Firmę transportową Bak-Bus, Hurtownię warzyw i owoców ,,Roter", Hurtownię artykułów chemicznych i przemysłowych ,,Dan -Mir", Spółdzielnię Handlowo-Usługową ,,Halicz", Piekarnię – Cukiernię ,,Szelców" w Lesku. Oprawę medialną wydarzenia zapewniły: TVP3 - Oddział Rzeszów, ,,Nowiny" i ,,Nowiny 24", ,,Nasze Połoniny", ,,Gazeta Bieszczadzka".
Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim uczestnikom i ich opiekunom, sponsorom i osobom zaangażowanym w konkurs. Z roku na rok zainteresowanie nim rośnie, co niezmiernie cieszy. Już dziś zapraszamy młodych kucharzy na przyszłoroczną edycję!